Η Πιο Σημαντική Ερώτηση που Πρέπει να Απαντηθεί

Με Ποιον?

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας prepper ή ένας survivalist συμπεριλαμβάνει φορητούς ασυρμάτους στον εξοπλισμό του. Και τις περισσότερες φορές μόνο έναν.
Και όταν θα ερωτηθεί για τον λόγο που τον έχει οι συνήθεις απαντήσεις είναι:

1. Για να επικοινωνώ με άλλους survivalists.

2. Για να ακούω και να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις.

3. Για να ζητήσω βοήθεια στους ραδιοερασιτεχνικούς επαναλήπτες όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

Σε όλα αυτά μια ψυχρή, ρεαλιστική ανταπάντηση σε αυτά είναι:

1. Και που ξέρεις ότι θα βρεις άλλους survivalists, και σε ποιες συχνότητες μέσα στο φάσμα? Και να υπάρχουν, μήπως εφαρμόζουν πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ εσύ ανοίγεσαι χωρίς μέθοδο?

2. Πως μπορείς να εμπιστεύεσαι αυτό που θα ακούς? Και επειδή έμμεσα υπονοείται ότι θα κάνει ακρόαση των σωμάτων ασφαλείας –κάτι παράνομο για τα Ελληνικά δεδομένα- πως ξέρεις ότι θα είναι δυνατόν να ακούσεις, όταν όλες οι επικοινωνίες έχουν κατά μεγάλο μέρος –αυτή την στιγμή- ψηφιοποιηθεί και κρυπτογραφηθεί?

3. Και ποιος θα σε εμπιστευθεί, και θα ρισκάρει να μεταβιβάσει το μήνυμα ανάγκης ενός άγνωστου που εξ αρχής δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή την συχνότητα?

Άρα λοιπόν αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά χρειάζεσαι Δίκτυο (επαφών).

Αυτό μπορεί αν δημιουργηθεί με δύο τρόπους.

Πρώτον με την δημιουργία ομάδας survivalists, ή έστω μια φιλική παρέα αυτών.Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις επικοινωνίες είναι σημαντικά, ο ένας γνωρίζει τον άλλο, είναι δυνατόν να φτιαχτούν σχέδια επικοινωνιών ανάγκης κατά περίπτωση και να εφαρμοστούν στην πράξη.

Δεύτερον με το να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης. Έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή γνώσης και βοήθεια για κάθε πιθανό τεχνικό θέμα επικοινωνιών. Επίσης θα ενταχθεί σε μια κοινότητα με πολλά αξιόπιστα άτομα που λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης και υπό αξιόπιστες διαδικασίες.
Επίσης δεν είναι λίγοι ατοί που ισχυρίζονται ότι οι ραδιοερασιτέχνες είναι οι πρώτοι preppers καθώς η οργάνωση όσων από αυτούς ασχολούνται με τις επικοινωνίες εκτάκτων αναγκών έχει πολλά κοινά με την επιβίωση και το prepping. Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν την δυνατότητα –και την εξάσκουν- να λειτουργούν υπό πρωτόγονες (βλέπε, επικοινωνίες εκτάκτων αναγκών), είναι πρωτοπόροι στα ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών και έχουν μάθει να βρίσκουν Λύσεις στα τεχνικά και οργανωτικά θέματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μας δραστηριότητας πο ονομάζεται S.O.T.A. (κορυφές στον Αέρα0 όπου οι ραδιοερασιτέχνες κάνουν επαφές από κορυφές βουνών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βελτιστοποίηση του εξοπλισμού σχετικά με το βάρος την ευελιξία χρήσης του.

Τέλος και τα δύο δίκτυα επαφής έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Προϋποθέτουν δοκιμασμένα και αξιόπιστα άτομα από τα οποία μπορείς και να κρίνεις και την αξιοπιστία της πληροφόρησης που λαμβάνεις.

 

Leave a comment