Μια ματιά στις Απώλειες των Ομοαξονικών Καλωδίων των Κεραιών μας

Ο παρακάτω πίνακας συντάχθηκε κατά την προετοιμασία της παρουσίασης για το επόμενο Σεμινάριο Ραδιοεπικοινωνιών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας νέος ραδιοερασιτέχνης ή χειριστής επιλέγει ένα κοινό ομοαξονικών καλώδιο μεταφοράς για την κεραία του, το RG-58. Αυτό βρίσκεται εύκολα, είναι σχετικά οικονομικό, εύχρηστο αλλά παρουσιάζει μεγάλες απώλειες ισχύος, ειδικά στις μεγάλες συχνότητες.

cable-losses

Αν πάρουμε λοιπόν το σενάριο που ο χρήστης αγοράζει 10 μέτρα RG-58 για να ανεβάσει την κεραία την στέγη του, και χρησιμοποιεί και ένα pigtail για να συνδέσει τον ασύρματο χειρός του. Αν σκοπεύει να εκπέμψει στα UHF, θα έχει αθροιστικά απώλειες ισχύος 54%+7%+7%+7% για το καλώδιο και τους τρεις κονέκτορες που θα χρησιμοποιήσει.

Έτσι λοιπόν θα φτάσουν στην κεραία του μόνο 1,9 watt από τα 5 (και αν) watt του ασυρμάτου χειρός του. Αν υπολογίσουμε και τις απώλειες ισχύος που παρουσιάζει κάθε κεραία τα πράγματα είναι απλά τραγικά!

Η λύση φυσικά είναι η χρήση ενός πολύ καλύτερου (και σημαντικά ακριβότερου) ομοαξονικού καλωδίου σαν το LMR-400. Τότε θα φτάσουν 3,3 στην watt κεραία του

Δεν είναι τυχαίο που όταν ήρθε ο καιρός να εγκαταστήσω την δική μου κεραία, είδα το κόστος των 36 μέτρων LMR-400 που θα χρειαζόμουν, και αντί της ταράτσας, αποφάσισα να την εγκαταστήσω στο μπαλκόνι μου.

Σημέιωση: Για τον υπολογισμό των απωλειών χρησιμοποιήθηκε η online εφαρμογή της εταιρίας Times Microwaves.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s