Ένα Τυπικό Σύστημα Ασυρμάτου Βραχέων

Το κανάλι του CommsPrepper είναι μια άριστη πηγή περιγραφικών βίντεο για την χρήση του ασύρματου στις επικοινωνίες πεδίου και ανάγκης, και το παρακάτω δεν αποτελεί εξαίρεση.

Στην διάρκεια του περιγράφει τα μέρη ενός συστήματος ασυρμάτου βραχέων πεδίου και τον τρόπο επικοινωνίας σε ψηφιακή διαμόρφωση.

Εν συντομία, χρησιμοποιεί έναν ασύρματο βραχέων συνδεδεμένο με ένα laptop στο οποίο τρέχει το πρόγραμμα μηνυμάτων, το RMS Express. Ανάμεσα στα δύο συνήθως χρησιμοποιείται μια συσκευή σαν modem, το TNC, που δουλειά του είναι κάνει την μετατροπή του Αναλογικού σήματος σε Ψηφιακό και το αντίστροφο. Μόνο που αυτή την φορά ο ασύρματος, ένας Icom IC-7200, έχει το σύστημα ενσωματωμένο.

Η επόμενη συσκευή στην σειρά είναι ένας Antenna Tuner, μια συσκευή που (για να το πούμε απλά) αλλάζει τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεραίας. Καμιά κεραία δεν μπορεί να δουλέψει άριστα σε όλες τις συχνότητες, και η μπάντα των βραχέων έχει πολλές που χρησιμοποιούνται.

Με την σειρά της η κεραία είναι μια πολλαπλών συχνοτήτων, τύπου Windom, που αποτελείται από δύο σύρματα με διαφορετικό μήκος, που στην σύνδεση τους πάει το καλώδιο μεταφοράς από τον ασύρματο.

Η κεραία στήθηκε σε σχήμα Λ με τον ιστό να στηρίζει το σημείο σύνδεσης των καλωδίων.

WindomΠηγή: http://www.packetradio.com/windom.htm

Κατά την περιγραφή της λειτουργίας ο Commsprepper έστειλε αρχικά ένα σήμα σύνδεσης με έναν άλλο σταθμό ασυρμάτου που περίμενε την σύνδεση. Κατά την αποστολή του κυρίως σήματος στο καντράν του tuner ελέγχει την μέτρηση του SWR, που μας δείχνει τις απώλειες της κεραίας.

Το μέγεθος αυτό είναι κρίσιμο γιατί αντιστοιχεί στην ενέργεια που δεν μπορεί να ακτινοβολήσει η κεραία, και γυρίζει πίσω στον ασύρματο υπερφορτώνοντας την γεννήτρια σήματος.Να λοιπόν το πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε μια κεραία εκτός της ζώνης συχνοτήτων που συντονίζεται (δουλεύει). Κάποια σχέδια κεραιών είναι πιο ανεκτικά και κάποια όχι.

Και αυτός είναι και ένας λόγος που ξεκινήσαμε αυτό το blog. Χρειάζεται καλή γνώση των ραδιοεπικοινωνιών για να κάνεις το σωστό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s